Αύξηση τιμών και ζήτηση για σιτάρι, ρύζι, οπωροκηπευτικά

ΑποστειρωτήςΖώνη Μέσης Έξυπνη ΣκούπαΑποτριχωτής Προσώπου«Βουλιάζουν» κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργειες

Αύξηση των τιμών τους ακόμα και στις λαϊκές αγορές παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα προϊόντα, όπως το σκληρό σιτάρι, το ρύζι και τα οπωροκηπευτικά, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησής τους από το αγοραστικό κοινό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, «τα προϊόντα αυτά έχουν πραγματικά “απογειωθεί”, ενώ η ζήτηση “εκτόξευσε” την τιμή για το σκληρό σιτάρι. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα κατά 30%».

Ο ίδιος αναφέρει ότι το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, αφού το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των ζυμαρικών. Σημειώνει, παράλληλα, ότι γενικά «η χρονιά των καλλιεργητών δημητριακών φέτος θα είναι αποθεωτική» και υπογραμμίζει ότι «θα πάρουν το αίμα τους πίσω». Ειδικά, δε, για το ρύζι επισημαίνει ότι η πορεία του είναι σταθερά ανοδική.

«Βουλιάζουν» ιχθυοκαλλιέργειες – κτηνοτροφία

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στις ιχθυοκαλλιέργειες, τις οστρακοκαλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Στους κλάδους αυτούς, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστηριχθεί έντονα με τη δημιουργία υποδομών, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Ειδικά στις ιχθυοκαλλιέργειες είμαστε πρώτη χώρα παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα έχει το 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ η ιχθυοκαλλιέργεια στον Τορωναίο κόλπο, στη Χαλκιδική, έχει υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά . Ένας κλάδος ισχυρότατος, με υποδομές, αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλά αποθέματα που κινδυνεύουν να καταστραφούν. Το ψάρι της ιχθυοκαλλιέργειας χρειάζεται χρονικό διάστημα 18 μηνών για να φτάσει στο σημείο της κατανάλωσης και σήμερα πια η αλιεία έχει δύο χιλιάδες τόνους αλιεύματα», σχολιάζει ο κ. Κιλτίδης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμη ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από την πολιτεία την υποστήριξη των προϊόντων που κινδυνεύουν, ώστε να κατευθυνθούν, με τη βοήθεια του ειδικού ταμείου για τον κορονοϊό, στην εγχώρια αγορά και κατανάλωση, στα κρατικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία και τις ένοπλες δυνάμεις.

Αντίστοιχη είναι  εικόνα και στις οστρακοκαλλιέργειες, σε έναν κλάδο που μόνο η Κεντρική Μακεδονία παράγει το 85% της εγχώριας παραγωγής, ενώ ως «μεγάλη πληγή», χαρακτηρίζει ο κ. Κιλτίδης και την κατάσταση στην κτηνοτροφία, στην οποία, όπως επισημαίνει, παρατηρείται μια υποκατανάλωση, ενώ τα τυροκομικά προϊόντα συναντούν δυσκολία στις εξαγωγές και αρχίζει η πτώση των τιμών στο γάλα. «Για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα, είναι απαραίτητη μια οριζόντια υποστήριξη των μονάδων ζωικού κεφαλαίου», προσθέτει.

Στην επόμενη μέρα, μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κατάστασης λόγω του κορονοϊού, αναφέρεται από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Θεοφάνης Παπάς. «Αν υπάρχει άρση των μέτρων, το ζητούμενο είναι από τη μία πλευρά να βοηθηθεί η εσωτερική αγορά να ξαναλειτουργήσει και από την άλλη πλευρά να υπάρξει υποστήριξη από τις τράπεζες», λέει ο κ. Παπάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικό είναι η ομαλοποίηση των μεταφορών και των εξαγωγών, η οποία θα δώσει, όπως εκτιμά, τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία για τη χώρα και να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο στις διεθνείς αγορές. «Έρχεται η στιγμή για να περάσουμε από το σύνθημα “μένουμε σπίτι” στο σύνθημα “ώρα για δουλειά”», υπογραμμίζει ο κ. Παπάς.

Σχόλια στο Facebook

Δωρεάν τηλεόραση χωρίς συνδρομές για πάντα!