Γιατί πρήζονται τα δάχτυλά σας και τι πρέπει να κάνετε

ΑποστειρωτήςΟξύμετρο Έξυπνη ΣκούπαΡετρό ΠαιχνιδοκονσόλαΈχετε παρατηρήσει πως τον τελευταίο καιρό τα δάχτυλα σας πρήζονται. Πρέπει να πανικοβληθείτε; Πιθανώς όχι. Τα δάχτυλα διογκώνονται για πολλούς λόγους και πολλοί από αυτούς είναι ακίνδυνοι. Παρόλα αυτά κάποιες φορές το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Παρακάτω θα δούμε τους πιο βασικούς λόγους που πρήζονται τα δάχτυλα σας.

Μεταφραστής Ακριβείας

Έχει πολλή ζέστη.

Η θερμότητα προκαλεί την διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που επιτρέπει περισσότερη θερμότητα να διαφύγει μέσω του δέρματός σας, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σας. Καθώς τα αγγεία συστέλλονται, μέρος του υγρού τους μπορεί να διαρρεύσει στους μαλακούς ιστούς σας και να προκαλέσει πρήξιμο.

Σκουπάκι Αυτοκινήτου

Αυτό το είδος πρηξίματος τείνει να εξαφανίζεται καθώς χρησιμοποιείτε τα χέρια σας και συνεχίζετε την κανονική σας δραστηριότητα. Αλλά εάν παρατηρήσετε πρήξιμο μόνο στα χέρια και τα δάχτυλά σας (και όχι στα πόδια σας), συνοδευόμενο από πόνο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι δεν ευθύνεται η ζέστη και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τρώτε πολύ αλάτι.

Το αλάτι θα μπορούσε να είναι η αιτία πίσω από τα πρησμένα δάχτυλά σας. Το σώμα σας διατηρεί μια σταθερή ισορροπία νατρίου-νερού, οπότε όταν αλλάζετε αυτή την ισορροπία, μπορεί να πρηστείτε.

Συνήθως, το ήπιο πρήξιμο που προκαλείται από αλμυρά τρόφιμα εξαφανίζεται μόνο του μέσα σε μια μέρα, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ανάλογα με το πόσο επιπλέον αλάτι έχετε καταναλώσει. Εάν μειώσετε το αλάτι και το πρήξιμο επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μπορεί να έχετε οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να φταίει, ειδικά εάν τα πρησμένα δάχτυλά σας εμφανίζονται το πρωί. Αυτή η μορφή αρθρίτιδας προκαλείται από τη φθορά των μαλακών ιστών στο τέλος των αρθρώσεων. Η οστεοαρθρίτιδα συχνά, αλλά όχι πάντα, συνοδεύεται από πόνο και δυσκαμψία.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA), μια αυτοάνοση ασθένεια, μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο. Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, η RA δεν σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ηλικία. Το πρήξιμο σε άτομα με RA συχνά συμβαίνει στους καρπούς και στις αρθρώσεις των δακτύλων. Η RA μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αρθρώσεων καθώς και φλεγμονή μεταξύ των αρθρώσεων.

Παρενέργεια της σκληρής προπόνησης.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα δάχτυλά σας και τα χέρια σας μπορεί να διογκωθούν επειδή τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα σας ανταποκρίνονται στις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις των μυών. Επίσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα μας παράγει θερμότητα. Το αγγειακό σύστημα επιτρέπει περισσότερο υγρό να απελευθερωθεί στα δάχτυλά, στα χέρια και στα δάχτυλα των ποδιών μας.

Μπορεί να αντιμετωπίζετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Όταν το νεύρο από το αντιβράχιο μέχρι την παλάμη του χεριού πιέζεται, τότε αναπτύσσεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αυτό το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα δάχτυλα και συνήθως συνοδεύεται από πόνο, κάψιμο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια – συμπτώματα που συχνά αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί να έχετε τη νόσο του Raynaud.

Η νόσος του Raynaud είναι μια σπάνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από στένωση των αρτηριών σας, η οποία περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος. Οι αιτίες δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά οι ψυχρές θερμοκρασίες, το άγχος, οι τραυματισμοί στα χέρια, η βλάβη των ιστών, ακόμη και ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα συμπτώματα.

Προβλήματα στους νεφρούς.

Εάν οι νεφροί σας αποτύχουν να απομακρύνουν τα υπερβολικά υγρά – επίσης γνωστά ως οίδημα – το σώμα σας θα τα συγκρατήσει με αποτέλεσμα να εμφανίσετε πρησμένα χέρια. Το οίδημα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, αλλά το πρήξιμο εμφανίζεται κυρίως στα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλους.

 

Σχόλια στο Facebook