Νέα φάρμακα αναχαιτίζουν τους ανθεκτικούς καρκίνους

ΑποστειρωτήςΠαιδικές Μάσκες Έξυπνη ΣκούπαVintage T9Μια νέα κατηγορία φαρμάκων ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά, που έχουν την δυνατότητα να καταστήσουν ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη την αντικαρκινική θεραπεία εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν.

«Για τους ασθενείς με ανθεκτικό καρκίνο, τα νέα αυτά φάρμακα μπορεί να είναι σωτήρια καθιστώντας τη νόσο διαχειρίσιμη», εξηγεί ο χημικός  Fred West, που συν-διευθύνει το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Βόρεια Αλμπέρτα (CRINA)σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο Journal of Medicinal Chemistry.

Και προσθέτει ότι, «για τους ασθενείς που δεν έχουν αναπτύξει αντοχή, ενδεχομένως να καθίσταται εφικτή η χορήγηση χαμηλότερων δόσεων χημειοθεραπείας, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που συνεπάγονται πολλά χημειοθεραπευτικά σχήματα».

Τα νέα αυτά φάρμακα εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα να επιδιορθώσουν το DNA τους, το οποίο καταστρέφεται από τις κλασσικές χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες. Και το πετυχαίνουν αυτό αναστέλλοντας την αλληλεπίδραση του πρωτεϊνικού ζεύγους ERCC1-XPF που ευθύνεται για την επιδιόρθωση του DNA εντός των καρκινικών κυττάρων.

Μεγεθυντής Οθόνης Κινητού

Αν και προς το παρόν η αποτελεσματικότητα των νέων φαρμακευτικών παραγόντων έχει δοκιμαστεί σε καρκίνους του παχέος εντέρου και του πνεύμονα, αναμένεται σύντομα να δοκιμαστούν και σε άλλους τύπους καρκίνου.

«Πρέπει πρώτα να δοκιμάσουμε τα νέα φάρμακα σε ζωικά μοντέλα για να αξιολογήσουμε τις επιδράσεις που καταγράψαμε στις κυτταρικές σειρές και να επιβεβαιώσουμε ότι συμβαίνουν και σε ζώντες οργανισμούς. Έπειτα, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα χάπι ώστε να σχεδιάσουμε μια κλινική δοκιμή για ανθρώπους», λέει ο Δρ. West.

Πάντως η επιστημονική ομάδα έχει ήδη υποβάλλει φάκελο για το πατεντάρισμα της νέας κατηγορίας φαρμάκων και σχεδιάζει τις προκλινικές μελέτες για το 2020.

Σχόλια στο Facebook

Δωρεάν τηλεόραση χωρίς συνδρομές για πάντα!