Έρχονται νεα capital controls λόγω κορονοϊού; Τι ισχύει και τι όχι. Όλη η αλήθεια!

Αποτέλεσμα εικόνας για capital controls

ΑποστειρωτήςΖώνη Μέσης Έξυπνη ΣκούπαΑποτριχωτής ΠροσώπουΑποτέλεσμα εικόνας για capital controls

Καλησπέρα αγαπημένοι φίλοι αναγνώστες του antikeimeniko.gr! Πολλοί από εσάς με ανησυχία διαπιστώσαμε να μας στέλνετε email ρωτώντας μας αν ισχύουν τα δημοσιεύματα από ορισμένες ιστοσελίδες αμφιβόλου αξιοπιστίας που έκαναν λόγο για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει καθότι, πολλά αναξιόπιστα site με δόλο προσπαθούν να επωφεληθούν της κατάστασης και να αυξήσουν την αναγνωσιμότητά τους με τρομολαγνική αρθρογραφία.

Δείτε ένα παράδειγμα σαν αυτό που σας αναφέρουμε παρακάτω:

 

 

Στην πραγματικότητα οι τράπεζες δεν επιβάλουν capital controls αλλά προχωρούν σε μέτρα αυξημένης προστασίας και κοινής λογικής. Πιο συγκεκριμένα:

Από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν πραγματοποιούνται στα καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές.:

Tv Box

1. Αναλήψεις μετρητών έως €400 πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.

2. Καταθέσεις μετρητών έως €1.000 πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, με στόχο την μείωση άσκοπων μετακινήσεων και συναθροίσεων για το προσεχές διάστημα, στα γκισέ των τραπεζών στην Ελλάδα δεν θα πραγματοποιούνται ορισμένες συναλλαγές οι οποίες είναι δυνατόν να γίνονται ηλεκτρονικά ή στα ATM (μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών).

Μεταξύ των συναλλαγών αυτών, συγκεκριμένα, και η ανάληψη χρημάτων για ποσά έως 400 ευρώτην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πραγματοποιούν στα ATM και μόνο. Εξ αντιδιαστολής προκύπτει ότι οι αναλήψεις ποσών άνω των 400 ευρώ θα πραγματοποιούνται κανονικά στα καταστήματα των τραπεζών, σύμφωνα με τα εκάστοτε και ήδη ισχύοντα όρια ημερήσιας ανάληψης, τα οποία ΔΕΝ έχουν τροποποιηθεί.

Για όλες τις παραπάνω συναλλαγές, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συστήνει στους συναλλασσόμενους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της τράπεζας συνεργασίας τους.

Συνοψίζοντας, σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρχει εντολή για τον περιορισμό της κίνησης (π.χ. ανάληψης/κατάθεσης) κεφαλαίων. Ο ισχυρισμός ότι έχει τεθεί όριο για αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ ημερησίως ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

 

Σχόλια στο Facebook

Δωρεάν τηλεόραση χωρίς συνδρομές για πάντα!