Μάτι: Το «Τσέρνομπιλ» της Ελλάδας

Μάτι: Το «Τσέρνομπιλ» της Ελλάδας – Το τότε και το τώρα σε μια περιοχή – «φάντασμα»

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο, Τρίτη 23 Ιουλίου, από τη φονική πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι της Αττικής. Tο καταστροφικό πέρασμά της πήρε 102 ζωές συνανθρώπων μας.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο, Τρίτη 23 Ιουλίου, από τη φονική πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι της Αττικής, παίρνοντας στο καταστροφικό πέρασμά της 102 ζωές συνανθρώπων μας.

Πόνος, θλίψη, οργή και ένα τεράστιο γιατί. Αυτά είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν βλέποντας την σημερινή εικόνα στο μαρτυρικό Μάτι Αττικής, ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τα ίδια ακριβώς σημεία στο Μάτι. Απεικονίζουν ώρες μετά την πύρινη λαίλαπα και σήμερα, είναι γροθιά στο στομάχι.

Η φωτογράφος Τατιάνα Μπόλαρη από το πρακτορείο Eurokinissi βρέθηκε στο Μάτι τόσο τότε, την επομένη της πύρινης λαίλαπας, όσο και σήμερα, ένα χρόνο μετά.

Με το φωτογραφικό φακό της προσπάθησε να καταγράψει τα ίδια ακριβώς καρέ, ώστε να αποτυπώσει το τι άφησε πίσω της η εθνική τραγωδία. Μετέφερε μέσα από εικόνες πως ο χρόνος στην περιοχή έχει «παγώσει» στο απόγευμα της 23η Ιουλίου 2018.

«Αποφάσισα έναν χρόνο μετά, να ξαναβρώ αυτές τις εικόνες που εκείνες τις ημέρες έκαψαν μια προς μια το μυαλό και την καρδιά μου. Ήταν τόσο δύσκολο όπως και τότε. Γιατί ο χωροχρόνος ήταν διαφορετικός και η αίσθηση κι εκείνη διαφορετική, αλλά και επειδή το τοπίο έχει αλλάξει από τα δέντρα που κόπηκαν,από τους χώρους που καθαρίστηκαν,από τα σπίτια που αποκαθίστανται σιγά σιγά. Το συναίσθημα όμως ήταν και πάλι το ίδιο έντονο», γράφει στο κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες της.

«Η ζωή πρέπει να προχωρά μπροστά και η δύναμη και η θέληση των κατοίκων στο Μάτι το απέδειξε. Δεν εγκατέλειψαν, δεν λύγισαν και αγωνίζονται ένα χρόνο τώρα για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες που άφησε πίσω της η καταστροφή. Όμως δεν ξέχασαν και δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει!», καταλήγει.

Δείτε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικότερες φωτογραφίες:

 

Σχόλια στο Facebook